Hűha: tényleg megújul a Brunó?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Felújítják (forrás: Urbanista)
A kerület népszerű vendéglője, szórakozóhelye volt a Rákospalota-Újpest vasútállomással szemközti Brunó, vagyis a Brunovszky Nagyvendéglő a Szilágyi utcában. 
 
Egy éve nagy visszhangot váltott ki, hogy elkezdték bontani az épület tetejét: "Újpesti helyi védelem alatt álló és műemléki védelmet is élvező, egykor híres vendéglőjét, engedély nélkül elkezdte bontani a tulajdonosa. Az illetékes Fővárosi Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályát értesíttettük, akik le is állítatták a barbár munkát, de ennek ellenére tegnap délután is bontottak" - írta akkor Wintermantel Zsolt polgármester a Facebook-oldalán.
 
Az épület tulajdonosa azt mondta, nem bontásról van szó, csak felújításról: a kerületi vezetés téves információk miatt a tetőszerkezet cseréjét bontásnak minősítette és ezzel megakasztották a műemlék felújítását. A tulajdonos állítása szerint a főépítészt és az építési hatóságot is értesítették erről, bár építési engedélyre kötelezett munka nem történt, csupán a tetőt állítják helyre.
 
Nos, úgy tűnik, igazuk volt: a munka, ha lassan is, de halad, már visszakerültek azok a falrészek, amelyek korábban eltűntek a tető alól - írja az Urbanista. 
 
Az ingatlant 1912-ben vásárolta meg és építette fel a vendéglőt Brunovszky József. Fénykorában 2500(!) férőhellyel működött és egész Budapesten ismerték: rendszeresen mulatságok, lakodalmak helyszíne volt, vasárnaponként pedig katonazene szólt a nagyvendéglőben. A kerthelyiségben lévő hatalmas akvárium halaiból különleges halételeket készítettek. Az ajtók tölgyfából készültek, a sárga-piros székeket Bécsből hozatták. A vendéglő közismert és kedvelt süteménye a diós ízű rácsos tészta, a spicpungli volt.
 
A vendéglőt 1949-ben államosították, ekkor a Pannonia Vendéglátó Vállalat tulajdonába került. Brunovszky József és családja az épület egyik oldalszárnyában kialakított szolgálati lakásban maradhatott. Az egykori tulajdonos először vagont rakodott, majd festőként dolgozott. A rendszerváltozáskor sem kapta vissza a család a vendéglőt: a vállalat Platán Vendéglátó és Panzió néven részvénytársasággá alakult, 1992 májusában pedig Brúnó Nagyvendéglő néven nyílt meg az épület egyik részében. A főépületet a részvénytársaság különböző vállalkozásoknak adta bérbe. Előbb használt hűtőket és tévéket, majd Hollandiából származó bútorokat értékesítettek a hatalmas termekben, majd vízi sporteszközöket árultak. Legutóbb pedig szadomazo pornófilmeket forgattak az egykori vendéglő területén.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek