Wolfner utca lesz Újpesten

Oszd meg másokkal!

Desktop
A volt bőrgyár épülete (forrás: egykor.hu)

Tizenegy eddig névtelen közterület elnevezéséről döntött hat kerület - köztük Újpest - kérésére a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A testület egyhangúlag támogatta a kerületi kezdeményezéseket.

Ezek szerint Újpesten az egykori Wolfner Bőrgyár területén lesz a bőrgyáros család nevét viselő utca.

A József Attila utcai bőrüzem alapítója 1872-ben id. Wolfner Gyula (1814-1889) volt, aki 1840-ben telepedett le az akkor még szőlőművelő Újpest községben. Először gyapjúmosással foglalkozott az újpesti Duna-ágban, majd a tímárságot is elkezdte, testvérével Wolfner Lajossal  (1824-1912). 

Szattyánbőrökkel kezdték, 1880 körül már hetente 2.000-3.000 juhbőrt dolgozott fel a tímárüzem, majd áttértek  marhabőrből  a talpbőr gyártásra. Az ipart Wolfner Lajos fiai (József, Nándor, Tivadar, Gyula) folytatták,  a XIX. század vége felé a Wolfner vállalat már gőzkazán és a korszerű munkagépek beállításával túllépte egy tímárság méreteit, és fejlett bőrgyár lett.  

Ez idő tájt épült meg a bőrgyár iparvágánya, amely Újpesten az első ilyen közlekedés-fejlesztés volt. A millennium évében már kb. ezer fővel dolgozott, és így az akkori legnagyobb bőrgyárrá fejlődött Magyarországon. Az első világháború négyéves időszaka alatt nagyarányú építkezéseket folytattak, ekkor már két háztömbnyi területen voltak a gyár épületei. 

A Wolfner Bőrgyár az 1948-as államosításkor Táncsics Bőrgyár lett, 1963-ban (az ugyancsak újpesti  Mauthner és több más bőrgyárral) Bőripari Vállalat, 1971-ben Budapesti  Bőripari Vállalat, 1986-ban ebből kiválva ismét Táncsics Bőrgyár.  A privatizáció során 1995-től az  Amerikai-Magyar Bőrkereskedelmi Kft  (AMMA Kft) kezdte meg itt – nagyobb átalakítások után – működését.

A Kft. lehetővé tette 2001-től  a gyár két csarnokában, mintegy 3000 négyzetméternyi területen  a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény elhelyezését, kávézó, könyvesbolt, előadóterem megnyitását. Támogatás hiányában azonban a MEO 2004 novemberében bezárt.

2007-ben  kezdték építeni a korábbi gyár helyén (vagyis a Váci út-Károlyi István u.-József Attila u.-Attila u. határolta tömbben) a  Károlyi István Városközpontot. A  STOA Építészműterem 1200 lakást és 50 ezer négyzetméternyi iroda- és szolgáltató épületet tervezett ide. A MEO által is használt épületeken kívül a hajdani gyár valamennyi épületét lebontották.

A gyár tömbjében állt 1865 és 1900 között Újpesti Községháza - írja az egykor.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek