Íme az újpesti Szülőotthon! – Nosztalgikus időutazás az épületben

Oszd meg másokkal!

Desktop
A Szülőotthon 2015-ben (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)
2007 áprilisában zárt be az újpesti Szülőotthon, a kerület egyik legismertebb intézménye. Utánajártunk, mi történt az épülettel az elmúlt években.
 
A GriffSoft Informatikai Zrt. 2013. januárjában vásárolta meg az akkor már hat éve üresen álló Szülőotthont. A cég kilenc hónapig tartó felújítást végzett, szerkezetig visszabontotta a lepusztult állapotú épületet. A munka során a felkutatott eredeti tervek alapján, Bőhm Henrik és Hegedűs Ármin építészek 1928-as elképzeléseinek megfelelően igyekeztek helyreállítani a falakat, így megújult külső megjelenése teljes egészében megfelel az 1920-as években elképzelteknek. A felújítás 300 millió forintba került.
 
2013 novemberétől az épület már mint GriffSoft Irodaház működik. 
 
A GriffSoft Informatikai Zrt. nem ismeretlen Újpesten: a kerületi önkormányzat és intézményei 2008 óta használják a cég „Forrás” nevű szoftver rendszerét. A magyar ügyviteli szoftverfejlesztő társaság 25 éves múltra tekint vissza. Újpest önkormányzata mellett 900 intézményt és számos vállalkozást látnak el ügyviteli szoftverrel. A 140 főt foglalkoztató cég nyolcvan munkatársa dolgozik az egykori Szülőotthonban kialakított irodaházban.
 
A Szülőotthon honlapján részletesen is megismerhetjük a patinás épület történetét:
 
A Károlyi kórházban az első világháborút megelőző időben nyílt meg az első újpesti nőgyógyászati osztály, amelynek főorvosa 1917-ig dr. Prokess Antal volt. Rajta kívül 1914-ben már több szülész is működött Újpesten, így Héderváry Sámuel szülész főorvos, Krancz Sámuel orvos szülész, és Ozmann Mór sebész szülész. 
 
Az egyre növekvő igényeknek engedve 1914-ben alapították meg a helybeli szülészek közreműködésével az Újpesti Szülőház Egyesülete: dr. Fadgyas Gyula, dr. Fornheim Ernő, dr. Sándor István, dr. Lőrincz Béla mellett az egyesület elnöke Schreiber Gyula lett. Az elnök által adományozott telken, a Váci utca 9. szám alatt, (Árpád út, Váci út sarok) a háború miatt csak 1917-től kezdett működni az első újpesti szülőotthon 15 férőhellyel. 
 
1926-ban az egyesület megvette a Vasút u. 87 számú telket, és Újpest városa jelentős közadakozással itt építette fel az új épületet: Böhm Henrik és Hegedűs Ármin tervei alapján 1928. július 23-án megnyílhatott az Újpesti Szülőotthon. 
 
Első főorvosa az egyesület alapítóinak egyike, Lőrincz Béla lett, aki 1940-ig látta el feladatát. Megnyitásakor az intézményben 5 orvos mellett 18 főnyi személyzet dolgozott. Eredményeiket mutatja, hogy 1925 és 1930 között nem volt halvaszületés az intézetben. 
 
A szülőotthonnak hamarosan vetélytársa is akadt Újpesten, harminc évig két szülészet is működött a városban. Az Árpád kórházi osztály első főorvosa Semsey Zoltán volt, aki 1934-től 46-ig vezette az osztályt. 1940-ben a szülőotthon főorvosának dr. Nagy Györgyöt nevezték ki. 1945-től 1961-ig dr. Selmeczy Ernő volt a vezető. 
 
1961-ben összevonták a két újpesti szülészetet és a Szülőotthon vezetését (akkor éppen Árpád kórház Szülészeti Osztályának nevezték) dr. Lóránd Sándorra bízták. A 100 ágyas, nagy forgalmú osztályon évente több mint 5000 nőt láttak el.
 
1969-től 1989-ig dr. Gergely Imre vezette az osztályt, és teremtette meg a gyógyítás modern feltételeit. Az osztály neve ekkor Újpesti Kórház Szülészeti-nőgyógyászati osztálya lett. 1989-94 között dr. Kovács István volt az osztály vezetője, majd 1994-től dr. Hintalan Albert főorvos. 
 
A Szülőotthont 2007 áprilisában bezárták. (Forrás: Újpesti Szülőotthon története, összeállította: dr. Hintalan Albert és dr. Novák Károly)
 
A 2013-as állapotokról készült fotókat köszönjük a GriffSoft Informatikai Zrt-nek!
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek