Villaépületből szőnyegtisztító

Oszd meg másokkal!

Desktop
Az épület most (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)
A Fóti út 79. szám alatt áll az egykor szebb napokat látott villa: Tanos Pálnak, Újpest község egykori bírájának a háza, mely az 1800-as évek végén épült.
 
Tanos Pál eredetileg kertészmesteri tanulmányokat folytatott, a pannonhalmi apátság főkertésze volt, majd 1886-ban Újpestre költözött, akkor vásárolta meg a Fóti út- Baross utca sarkán álló házat.
 
Tanos elnöke volt a Polgári Körnek, titkára az Országos Méhész Egyesületnek, emellett méhészeti szaklapot is szerkesztett. 1888-tól a község képviselőjeként, 1889. augusztus 1-jétől Újpest bírájaként dolgozott. Ellenfelei az 1891-es választásokon megbuktatták, 1892-ben azonban újból ő vezethette a községet. 1896-ban lemondott, s ő lett Újpest első anyakönyvvezetője. Szabálytalanságok okán 1898-ban a belügyminiszter hivatalától megfosztotta, ezért Pécelre költözött, ahol gazdálkodni kezdett. 1909-ben Ugró Gyula polgármester visszahívta, és elnöki tanácsossá nevezte ki, mely tisztet haláláig betöltötte. Babits Mihály Kártyavár című regényéhez Tanos Pálról formázta meg Kerbolt Gyula tanácsnok alakját.
 
Az emeletes villaépület jelenleg elhanyagolt állapotban van. Az internet szerint non-stop szőnyegtisztító működik az épületben. Bár ahogy elnéztük, nemigen foglalkoznak vele. Kár érte.
 
Forrás:
  • adymk.hu
  • rakospalotaivillasor.blogspot.hu
  • wikipedia.org
 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek