"Újpest-turján" temploma, a Szent József

Oszd meg másokkal!

Desktop
A Szent József templom ma (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)
Istvántelek mellett, az egykor Újpest-turjánnak nevezett városrészen 1934-re építették meg a Szent József templomot a váci püspök kezdeményezésére, az Újpest városától adományozott telken (turjánnak a népnyelvben az ingoványos, vizenyős, mocsaras területeket nevezik).
 
A templom terveit Aggházy Tibor építészmérnök készítette, aki Újpesten élt, és számos magánházat, középületet tervezett. A város képviselőjeként is dolgozott, valamint a Zeneművelő Egyesület titkára volt. Az új templomot 1934. augusztus 26-án szentelte fel Hanauer István váci püspök Szent József tiszteletére, mert a környéken főként munkás és iparos lakosság élt, József pedig a munkások védőszentje is egyben.
 
1946-ban válik önálló lelkészséggé, és 1947-ben neveznek ki plébánost ide. A templom freskóit Takács István festőművész 1975-ben készítette. Az orgonát 1982-ben a Váradi Ottó és fia cég építette. A harangokat Szlezák László öntötte. 1995-ben Molnár László építészmérnök tervei alapján közösségi teremmel bővítették.
 
2004-ben életveszélyessé nyilvánították, ezért megerősítették, kívül-belül teljesen felújították.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek