Megszavazták a köznevelési törvény változásait: a szülő és az iskola helyett ezentúl az állam dönthet szinte mindenről

Desktop
a kép illusztráció

Pénteken szavazott a parlament a köznevelési törvény módosításáról. A képviselők 127 igen, 57 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett szavazták meg a jogszabályt.

A legfontosabb változás, hogy a magántanulói státusz megszűnik, helyette egyéni munkarendben tanulóvá válhat az, akinél ez indokolt. Erről eddig az iskolaigazgató döntött, ezentúl viszont az állam fog dönteni, ki lehet egyéni munkarendű tanuló.

Elveszik továbbá a véleményezési jogot a tantestülettől, szülőktől az iskolaigazgatók kinevezésénél: az igazgatók személyéről is állami szinten döntenek ezentúl.

Módosít a törvény azon is, hány évesen menjen iskolába a gyerek. Eddig arról, hogy hat évesen még egy évig óvodában maradjon-e a gyerek, közösen dönthetett az óvoda a szülőkkel, ezentúl azonban csak szakemberek véleményével alátámasztva maradhat a kicsi plusz egy évet az óvodában, csak a szülő kérésére nem.

A kötelező óvodába járás alól már csak a gyermek négy éves koráig kérhet felmentést a szülő. A kérvényt nem a jegyző, hanem egy (egyelőre hivatalosan meg nem nevezett) állami szerv fogja elbírálni.

Az alternatív, egyéni tanterv szerint működő (magán, alapítványi) iskolák nagyon nehéz helyzetbe kerülnek: csak úgy tudnak tovább működni, ha tantervük a Nemzeti Alaptantervvel legalább félévente összeilleszthető lesz, vagyis félévente lehessen náluk is értékelni a diákokat, illetve tantárgyi struktúrájuk legfeljebb harminc százalékban térhet el az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervtől. Mivel ezek az iskolák egyéni tanterv szerint tanítanak, így kérdéses, mi lesz velük - foglalta össze az Index a változásokat.

A szóbeli értékelés lehetőségét végül meghagyták: továbbra is lehetőség lesz második évfolyam végén és a magasabb évfolyamokon a diák teljesítményét jegy helyett szövegesen értékelni.

50 szakmai, és szülőket tömörítő civil szervezet, valamint ellenzéki pártok tiltakoztak és tiltakoznak a törvény ellen, mely megvonja a szülőktől azt a jogot, hogy gyermekük neveléséről, az ő javukra szabadon dönthessenek - írja a Szülői Hang.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?