Lakhatási támogatás igényelhető októbertől

Oszd meg másokkal!

Desktop

Döntött a kormány a lakhatási támogatásról: október elsejétől azok kaphatják meg a támogatást, akik legalább három hónapja regisztrált álláskeresők. A pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél azonban ez nem feltétele a támogatás igénylésének.

Feltétel azonban mindenkinél, hogy az igénylő új munkahellyel kell rendelkezzen, mely legalább 100 kilométerre van lakóhelyétől. Ha a távolság ennél kevesebb, de a tömegközlekedéssel történő utazás ideje naponta a 6 órát meghaladja, akkor is jogosult lehet a támogatásra a pályázó.

A lakhatási támogatás maximum másfél évig adható, fix összegű juttatás, mely félévente változik: az első hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint kapható, s ebből a bérleti díj és a rezsiköltség számlával igazolva finanszírozható.

Ha egy családban többen is jogosultak a támogatásra, akkor magasabb az összeg: amennyiben a családból ketten jogosultak rá, akkor az összeg 150, 90 és 60 ezer forint. Ha három vagy több jogosult is van egy családon belül, akkor 200, 120 és 80 ezer forintra emelkedik az egyes periódusokra adható támogatás. A döntést minden esetben a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltség hozza meg.

Támogatás akkor is kérhető, ha nem a munkavégzés szerinti településen, hanem annak vonzáskörzetében sikerül csak albérletet találni. A lakhatási támogatáshoz legalább hat hónapra szóló, heti 20 órát elérő munkaviszonyt, vagy közalkalmazotti jogviszonyt kell igazolnia a kérelmezőnek. A támogatás megállapítását a munkába lépés előtt kell kérni. További feltétel, hogy az igénylő bruttó havi jövedelme nem haladhatja meg a minimálbér háromszorosát.

Ha lejár a 18 hónap, akkor a támogatást 36 hónap elteltével lehet csak ismét igényelni. Azonban ha a támogatásban részesülő elveszíti az állását, de 30 napon belül új állást talál, akkor folyamatosan kapja tovább a már megítélt juttatást.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?