Várost épített a gróf

Desktop
Kossuth utca
Kossuth utca

A gróf megépítette, Babits megírta, a Hosszúlépés megszervezte, Jolsvai András elmesélte, Ön olvashatja és átélheti. A találós kérdés megfejtés egy szó, mégpedig Újpest.

Izgalmas történet az a két nap, mely Babits „Kártyavár” című regényéből tárul elénk. A költő azt a két évet sűrítette össze, melyet 1911-12-ben tanárként töltött a város gimnáziumában.

A mai rákospalota-újpest vasútállomáson csak az idő vasfoga fogott. A körülötte álló éttermek, fogadók eltűntek, a város szerkezete, amit Károlyi Sándor gróf megterveztetett még ma is áll. A módos polgárok lakta Kossuth utca jócskán átalakult. Alig maradt meg pár ház a földből kinövő lakótelep lábánál. A városrendezés és lakásínség megkegyelmezett nekik. A homlokzaton és a fa kapukon a grafitik közt megbúvó faragások hűen tükrözik az egykori gazdagságot, igényességet, külcsínt. 

Újpest közműhálózata még mindig az 1911-12-ben kialakított alapokon működik. Ekkor épült meg a mára jelképpé vált, mesebeli vártoronyra emlékeztető víztorony is. Az aljában álldogálva, szinte várja az ember, hogy mikor nyílik ki a felső szint ablaka és néz ki rajta valaki. Ilyennek képzeltük gyermekkorunkban a mesebeli várak tornyait. Aztán pillanatok alatt a sok galamb ürülék kijózanít mindenkit. Kár érte.

Utunkat folytatva hirtelen a mába, és a közelmúltba csöppenünk, amikor a Rózsa és a Munkásotthon utca aszfaltját koptatjuk. A Radics Béla vezette Tűzkerék hangjaitól hangos Munkásotthon emlékét csak az utca neve, őrzi. No meg persze az emlékeink.

Babits hőse a regényben soha nem jutott el a ma is egykori helyén álló bírósági épülethez, inkább az Apolló házban működő Vigadóba látogatott el. Ez volt Újpest első három emeletes épülete. Élete ugyancsak kalandosra sikeredett, volt nyilas ház, itt működött az egykori Fény, majd utódja a Lux mozi is.                             

Kétórás sétánkat a valamikori községházának épült Városháza előtt fejezzük be. Újpest lakói annak idején mertek nagyot álmodni a megépítésével. Az impozáns épület földszintjén étterem, boltok kerültek elhelyezésre. A pince szinti börtönök már rég elhagyatottak, egykori lakóik sem tudnak mesélni az ott töltött időről.

Ha a tetőn álló Roland vitéz megszólalna, többet megtudnánk arról, hogy mi is történt 1911-től kezdődően napjainkig. Helyette a 150 éves újpesti családi múlttal büszkélkedő Jolsvai András mesélt arról, hogy mely épületek nem nyerték el Babits tetszését és miért.

Ha tudni szeretné, hogy mi lett a „Kártyavár” főhősével, milyen kalandosra sikeredett az evangélikus templom története, mi köti HOBO-t újpesthez, hogyan lehetett focizni Benével csak vegye kezébe Babits regényét, és keresse a Hosszúlépést. Ígérem, nem fogja megbánni!

2014. június 16.                                                                      (sztorma(HCJD)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?