Tudtátok, hol álltak Újpest első házai?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Újpest első házai (forrás: Rákospalota Anno Képei - Maixner Attila)
A fenti régi kép Újpest első házait ábrázolja a Váci út - Bocskai utca - Lőwy utca közötti területen. 
 
A mai Újpest területén három település alakult ki: a Gyáli-patak torkolatánál (a mai újpesti vasúti híd környéke) a tulajdonképpeni Újpest, Istvánhegyen a szőlőtelep és ettől északkeletre Káposztásmegyer. A legrégebbi ugyan Káposztásmegyer volt, de a török időkben elpusztult. A település 1848 előtt lényegében csak a majorból és a megyeri csárdából állt. 
 
Istvánhegy története 1830-ban kezdődik, amikor Károlyi István gróf a megyeri pusztából azt a területet, amelyet a mai Attila, Fóti, Váci és Táncsics utcák határolnak, szőlőtelepítés céljából "vállalkozóknak" bérbe adta. A legnagyobb szőlőterületet bérbe vevő Mildenberger Márton a harmincas években felépítette Újpest első házát. 1831-ben hegyközséget alapítottak, amelynek első bírája, vagyis hegymestere Mildenberger Márton serfőző, jegyzője pedig Gozsdu Emanuel pesti ügyvéd lett. 1833-ban kápolnát emeltek Szent István tiszteletére. A szőlőhegy azóta viseli az István nevet. 
 
Az Istvánhegytől délre a pesti határig elterülő vidéken sokáig nem volt település, mert a homokos terület nem volt alkalmas földművelésre. Közvetlenül a határon állt a határkocsma (Pester Hotter Wirtshaus), mely vasárnapi kirándulóhelye volt a fővárosiaknak. Mildenberger 1831-ben sörházat épített ide. 
 
A pusztának a Mildenberger-féle sörház környékére eső részére fokozatosan kezdtek betelepülni. 1835-ben érkeztek a Lővy-testvérek – Izsák, Joachim és Bernát -, akik bőrfeldolgozó üzemet létesítettek szemben a Mildenberger-féle házzal, a Váci úttól keletre, a Palotára vezető úttól (mai Árpád út) délre. Majd 1836-ban Neuschloss Izsák és Bernát fakereskedők költöztek ide, akik Lővyékkel szemben, a palotai út (Árpád út) és a Váci út sarkán állították fel falerakatukat. 
 
A Lőwy-testvérek az első telepesek, akik az akkor még Új-Megyernek nevezett telepen modern várost akartak alapítani. 1838-ban 13 családból megalakult zsidó hitközség vezetőjévé választották Lőwy Izsákot. Az első zsinagógát 1839-ben építették a mai Bocskai utcában, egy Károlyi által adományozott telken. A formálódó települést Lőwy Izsák nevezte először Új-Pestnek, akit az 1840-ben hivatalosan is önálló községgé vált Újpest első elöljárójává, törvénybírájává választottak - olvashatjuk Újpest történetéről Kubinyi András történész kiváló tanulmányában, melyet mindenki számára ajánlunk elolvasásra, hiszen számos érdekességet tudhatunk meg belőle kerületünk múltjáról.
 
Forrás: 
Kubinyi András: Adatok Újpest 1848 előtti történetéhez
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek