Bezárt újpesti kultúrház: az önkormányzat szerint reális áron adták el a telket, az ellenzék szerint ez nem igaz

Desktop
(forrás: panoramio.com)

32 év után zárta be kapuit az Ady Endre Művelődési Ház Újpesten. Ellenzéki politikusok szerint jóval a piaci ár alatti négyzetméteráron adták el a területet. A Maximal Quality Home Kft. az ingatlant 500 millió forintért, azaz nagyjából 76.000 forint/négyzetméter áron vásárolhatta meg. 

Az önkormányzat szerint reális volt az ár:

"Újpest Önkormányzata a tulajdonukban lévő ingatlanokat, telkeket kizárólag nyílt pályázat keretében, átlátható módon, a legmagasabb árat ajánló pályázó számára értékesíthetnek. Így járt el az egykori Ady Endre Művelődési ház telkével is, amikor az értékesítése mellett döntött. 

Az eljárás szabályosságát ingatlanforgalmi értékbecslő szakértő is megerősíti közleményében: 

„Az értékbecslő feladata a piaci érték előzetes becslése, de az értékbecslők alaptörvénye alapján egy ingatlannak annyi a piaci értéke, amennyit adott időben és helyzetben, nyílt, befolyásmentes piaci körülmények között adnak érte. Információim szerint nevezett ingatlanokat a fentieknek megfelelően, bárki számára elérhető nyílt pályázat útján értékesítette az Önkormányzat.” - jelentette ki. 

A vagyonértékelő szakértő 2004 óta végez hivatalos értékbecslést az Önkormányzat számára" - írja az önkormányzat közleményében.

Az Alfahír az ügyben korrupciót emleget: szerintük a művelődési központot négyzetméterre bontva kevesebb, mint a feléért vehette meg az egyetlen pályázatot benyújtó, Fidesz-közeli cég (Vályi-Nagy Vilmos volt fideszes államtitkár üzlettársának, Oláh Andornak a cége). A portál azt írja: a befektető kedvéért módosították a helyi és a fővárosi településszerkezeti tervet is. A témáról cikkükben olvashattok részletesen.

Újpest legnagyobb művelődési központját 1986. május 1-jén nyitották meg. Igazgatója Horváth Emil közművelődési szakember lett, aki pályázat útján 1985-ben került az intézmény élére. 

Az épületet Ferencz István, a miskolci Északterv építésztervezője álmodta meg, a volt Szabadság (illetve a háború előtt Uránia) mozi központi épületét és a kertmozi részét is tartalmazó épülettömb helyén. A folyami kompra emlékeztető építmény nívódíjat kapott.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?