A Hősök teréről vonultak a tüntetők vasárnap az MTVA Kunigunda úti székházához

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Mohai Balázs - MTI)

Vasárnap az elmúlt napok legnagyobb tüntetését tartották Budapesten, amin sok ezren vettek részt. A tiltakozók a Hősök teréről az MTVA Kunigunda úti székházához jutottak el.

A Hősök terén gyülekező tömeg az Alkotmány utca végében felállított színpadhoz vonult. Ott az összes ellenzéki pártból beszédet mondtak képviselők, de felszólalt a szakszervezeti szövetség alelnöke, a hallgatói szakszervezet, egy lemondott bíró, és Beer Miklós katolikus püspök is üzent.

A beszédek után a tömeg a Kossuth térről átvonult az MTVA székházához a Kunigunda útjára, egy jobbikos csoport pedig egy kis időre a Lánchidat is blokkolta - írja az Index.

Az MTVA székházánál tizenegy parlamenti képviselő rendőri kísérettel bement az épületbe, hogy beolvastassa azt a petíciót, amit kiosztottak a tömegben is. Az öt pont között szerepel „a rabszolgatörvény azonnali visszavonása, kevesebb rendőri túlóra, független bíróságok, az Európai Ügyészség és a független közmédia". Nem sikerült azonban beolvasniuk a petíciót, csak egy biztonsági főnökkel tudtak beszélni.

Kint a tömeg nekinyomult a rendőrsorfalnak, egyszer pedig nagy mennyiségű könnygázt vetettek be a rendőrök. A képviselők viszont többször is kijöttek, és nyugalomra intették az embereket. 

Az MTVA székházában egy kamerát bekapcsoltak, amibe Hadházy Ákos elmondta az 5 pontos petíciót. Arról egyelőre semmit nem tudni, hogy ez adásba kerül-e és mikor. Az ellenzéki politikusok azt mondták, reggelig az épületben maradnak, hogy ha a felvétel nem kerül adásba, akkor a reggeli élő műsorban mondhassák el a követeléseket. A képviselők a köztévé Kunigunda úti székházában éjszakáztak, ahonnan rövid dulakodás után végül kitették őket - írja az Index.

Hétfő délelőttig 13 képviselő (DK-sok, MSZP-sek, Párbeszéd, Jobbik) jutott be a székházba, azt mondják, hogy képviselőként joguk van közpénzből fenntartott intézménybe bemenni, és ott nem akadályozhatják őket a szabad mozgásban. Ennek ellenére a hat őr az ajtónál áll, van, akinél fegyver is van, hangzott el Ujhelyi István képviselő közvetítésében. Egy idő után Varju László DK-s képviselő megpróbált bemenni, őt leteperték a biztonsági őrök, eközben a többi képviselő hangosan jelezte, hogy ehhez az őröknek nincs joguk, és tiltakoztak. Ennek ellenére az őrök elhárították a bejutási kísérletet, és Varju zilált fejjel és ruházattal szabadította ki magát. Ezután Oláh Lajos DK-s képviselő telefonon felhívta a rendőrséget, és bejelentést tett azzal kapcsolatban, hogy országgyűlési képviselőket fizikai erőszakkal akadályoznak a munkájukban - írja az Index. 

A rendőrség honlapján azt írta: a Kunigunda útján összegyűltek közül többen petárdákkal, üvegekkel és más tárgyakkal dobálták meg a biztosításban részt vevő rendőröket, majd a rendőrsorfalra nyomták az elől állókat, akik közül néhányan a földre kerültek, rosszul lettek. A rendőröket ért erőszakos támadás, illetve a demonstráció első soraiban tartózkodók testi épségének védelme érdekében a rendőrök többszöri felszólítást követően könnygázt alkalmaztak - írja a police.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek