Miért István az Istvántelek?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Istvántelek vasútállomás (fotó: Sándor Antal - vasutallomasok.hu)

Istvántelek  a IV. kerület Rákospalotával szomszédos része, Újpestnek az Árpád út és Bécsi utca közötti területe, mely sokáig Rákospalotához tartozott. 1912-ben Károlyi László kezdeményezte Újpesthez csatolását, a csere érdekében fóti birtokaiból adományozott Rákospalotának. 1950-ben Nagy-Budapest létrejöttekor Istvántelek is beolvadt a fővárosba.

Istvántelek névadója Károlyi István gróf, a Magyar Gazdasági Egyesület elnöke, aki 1858. május 5-én 150 hold területet ajánlott fel az egyesület számára a birtokából. 1873. február 27-én állították ki a telek adománylevelét. A területen központi mintagazdaságot és gazdaképző intézetet szeretett volna az egyesület létesíteni. A telek átadása után mezőgazdasági kísérletezésbe és gyümölcsfanevelésbe kezdtek Istvántelken.

1875-re felépült a gazdasági major, és megnyílt az Istvántelki Földmíves- és kertész-iskola, ahol 13-14 éves árva, rászoruló fiúkat tanítottak. A jótékony cél folytatódott, 1870-ben létrehozták a Budapesti Első Gyermekmenhely Egyletet (Károlyi Sándorné és Károlyi Györgyné támogatásával – Károlyi Sándorné leánykori neve Kornis Clarisse – róla kapta az intézmény a nevét), és Ybl Miklós tervei alapján 1882 és 1888 között felépült a területen a gyermekmenhely, amit 1903-tól Clarisseumnak neveznek és a Vincés nővérek vezetésével katolikus leánynevelő intézetté szerveznek át. Az első világháborúban a Clarisseum hadikórháznak adott helyet, majd 1924-ben az Országos Katolikus Patronázs Egyesület vette bérbe és átadta a szalézi szerzeteseknek. (ma a Szent István király Plébánia - Árpád út 199.)

A XX. század elején a Magyar Államvasutak kisajátította a terület egy nagy részét, így jött létre az Istvántelki Főműhely (1950 és 1990 között Landler Jenő Járműjavító Üzem). A fennmaradó területet 1904-ben gróf Károlyi Sándor felparcelláztatta, s az egykori majorsági épületekből és kertészképzőből Stephaneum néven idősotthont létesített. (ma: Istvántelki út 19.)

Felhasznált források:

  • esztergomi-ersekseg.hu
  • vasutallomasok.hu
  • Pallas Nagylexikon
  • Helytörténeti Értesítő
  • kislexikon.hu
  • wikipedia.org
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek