Így csalják ki az idős emberek pénzét

Oszd meg másokkal!

Desktop
A kép illusztráció!
Egykori termékbemutatós mesélte el a Blikknek, hogyan verte át az idős embereket.
Ugrásszerűen megnőtt az időseket megcélzó árubemutatókkal kapcsolatos fogyasztói panaszok száma - írta nemrégiben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A pórul járt idősek szinte kivétel nélkül hasonló körülményekről számolnak be: egészségügyi vizsgálatra hívják őket, majd egy viszonylag "súlyos diagnózist" közölnek, melyre megoldást kizárólag a több százezer forint értékű bioptron lámpa vagy masszázsfotel megvásárlása jelenthet. 
 
Gábor, aki nyugdíjasok százait verte át a termékbemutatókon, most kipakolt a Blikknek:
 
"A szűk vezetőség tagjai hetente öt-hatmillió forint tiszta hasznot zsebelnek be – kezdte történetét a középkorú Gábor, aki elárulta, hogy a vezető ritkán tartózkodik Magyarországon, szinte egész évben nyaral. Gábor a szakmát hét évvel ezelőtt kezdte utaztatós termékbemutatókkal, ahol ingyenkirándulás és ebéd volt a csali. 
 
Mindenféle embertípust megszólítanak egy-egy bemutatón, meggyőzik őket: nem élhetnek a túlárazott termék nélkül. Ma már profi módon van felépítve minden. A call centerben különböző telefonlistákból hívják az embereket. Az előadás kezdete előtt van tíz-tizenöt perc, amikor a beépített emberek szóba elegyednek a palimadarakkal. Ők mérik fel, átverhető-e a vendég – mesélte a termékbemutatós.
 
Az előadás minden félórában más típusú és különböző érzelmi beállítottságú emberekre hat. Aki az egészségéért aggódik, aki családjáért, aki takarékoskodni szeretne: mind-mind meg lesz szólítva. Úgy kell érezniük, hogy kiváltságosak, amiért részt vesznek az előadáson. Ezután jön a bingó. Amíg nem ütközött törvénybe, összegeket találtak a kihúzott sorsjegyeken az emberek, ezek a későbbi árengedmények voltak. Most már mosolygós vagy szomorú arc van a borítékokban.
 
A beépített emberek infói alapján dől el, hogy kiket lehet beforgatni, ők kapják a mosolygós jelet. Aki egyedül él, van saját ingatlanja, és rokonai nem sűrűn látogatják, azt biztosan megpróbálják átverni.
 
Nekem azért lett elegem, mert a cég, ahol dolgoztam, kifejezetten arra a pénzre hajtott, amit a nyugdíjasok a temetésükre tettek félre.  Az előadók viszont meggyőzik őket, hogy a tízszeres áron értékesített termékekkel még nem kell a halálra gondolni – ecsetelte a szisztémát Gábor. Azt is elárulta, hogy a bizonytalanokat nem győzködik, ha elkezdenek hezitálni, kiküldik őket azzal, hogy más örül majd a lehetőségnek. Miután az illető kimegy, egy beépített ember boldogan bemegy helyette az irodába – s a húzódozó ember visszakuncsorogja magát.
 
Egyszer eladtam egy masszírozós fotelt egy idős hölgynek, akinek már volt két ugyanolyan. Azt hazudtam, hogy speciális fűtőszál van benne, ami stimulálja a sejteket. Nagy meleg volt, két perc alatt leizzadt benne, és azt mondta, érzi a hatását. Így lett egy harmadik ugyanolyan masszírozó fotelja 290 ezerért műbőrből" - idézi a Blikk az egykori termékbemutatóst.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?